Какви подаръци не трябва да правим в бизнес средата си?

Въпреки че няма формални правила за бизнес етикет, които препоръчват поднасяне на подаръци на колеги, партньори, на членовете на екипа, който ръководите, на висшестоящи в иерархията на фирмата или извън нея, много хора го правят. Ако сте сред тези, които предпочитат да правят подаръци в работната си среда, може би ще е полезно за вас да се запознаете с някои наложени от практиката правила.

 

Най-важното общо правило, което трябва да помним е, че поднасянето на неподходящ бизнес подарък може да предаде грешно послание – твърде лично, романтично, а може и унижаващо. Трябва да имаме пред вид също, че когато поднасяме подарък на някого с когото ни свързват служебни отношения, даже когато сме изпълнени с най-добри чувства и сме избрали подходящия вид, носим риска получателят да се почувства неудобно, ако знае, че няма възможност да ни върне жеста, когато ние имаме празник,. или неприятно, ако подаръкът ни е твърде претенциозен или крещящо ефектен.

 

Всъщност често се случва решението за това кой е правилния подарък за конкретния повод и на конкретния човек да е доста трудно, защото чрез подаръците, които поднасяме ние от една страна изразяваме себе си и отношението си към този на когото подаряваме, но от друга страна се опитваме да се съобразим и с индивидуалността на получателя. Точно това обстоятелство е наложило едно основно правило за подаръците в бизнса:

Да не дадеш подарък е по-добре от това да дадеш неподходящ подарък.

 

 

Следват съвети по тази тема на специалисти от световна величина:

 

1. Подаръци, които носят дискриминационно или унижаващо достойнството на получателя, послание - никога, даже и на шега, не поднасяйте подаръци, които могат да се възприемат като унижаващи достойнството на някоя раса, религия, култура, женския пол, сексуалната ориентация или на какъвто и да било вид малцинствена група. Това включва картички, предмети, включително произведения на изкуството, карикатури, публикации и всичко друго, което може да се възприеме, че е с подобно послание.

 

2. Подаръци за „Възрастни”: Всичко, за което може да се счита, че носи сексуално послание по своята същност е неподходящо за подарък в служебна среда, а може да се окаже и незаконно, ако получателят е ваш подчинен примерно. Подобни подаръци никога не трябва да се поднасят даже на колеги, които чувствате служебно много близки. В тази категория се включва наистина всичко с подобно послание – не просто очевидните - порнография или „играчки за възрастни”, но и картини, други произведения на изкуството, дори снимки или интерпретации от всякакъв вид, които изобразяват голи или полуголи човешки тела.

 

3. Политически или религиозно ориентирани подаръци – Политическата и религиозната ориентация на хората често е нещо много лично, което те не демонстрират в служебната си среда.

Ако не сте сигурни за този вид ориентация на човека за когото е подаръка и за да не се окаже, че предизвиквате негативна реакция въпреки вашите добри чувства, избягвайте при избора всичко, което пряко или косвено би могло да бъде свързано с нея – печатни материали, книги, религиозни и политически сувенири и символи, икони, портрети на видни политици.

Ако знаете със сигурност религиозната и политеческа принадлежност на човека, на когото поднасяте подарък и имате увереност, че тя или той ще го приемат с радост, то препоръката е да имате все пак пред вид, че такъв тип подаръци се поднасят задължително опаковани и насаме с получателя, защото някой друг, който работи в офиса и види подаръка в момента на неговото поднасяне, може да се почувства обиден, ядосан или раздразнен, защото е с различна политическа или религиозна ориентация.

 

4. Продукти от типа „Персонална грижа” - Всякакви продукти и дреболии, свързани с подържане на външния вид са твърде персонални, за да са подходящи за подарък в служебна и делова среда, особено, ако се поднасят на човек от противоположния пол. Това включва продукти за грижа на кожата, тялото и косата, парфюми, четки за коса, сушоари, пасти за зъби, кремове, лосиони за бръснене и т.н. Въпреки, че такъв вид продукти може да ви изглеждат и като добра идея за подарък, имайте едно на ум, че лосиона който ви харесва, или друго от този вид продукти, може да предизвика алергия или астматичен пристъп на този на когото го поднасяте.

 

5. Интимни облекла – всякакво бельо, чорапи, нощници, пижами, а в повечето случаи и всякакъв друг вид дрехи, освен шапки, шалове или ръкавици не са подходящи за подаръци на колеги, партньори в бизнеса или висшестоящи.

 

6. Бижута – Ако сте решили да поднесете за подарък бижу, бъдете много внимателни - изберете нещо малко и подходящо за носене в делова среда. Поднесете го на човек, който е със същия пол като вашия, даже ако подаръка е групов. Проблемът с бижутата като подарък в офиса е, че поднасянето на някои видове има опасност да се интерпретира като романтичен жест, особено ако са скъпи. Това е причината бижута с перли, диаманти или естествени камъни да се считат за неподходящи подаръци при делови отношения. Ако много държите на златото и среброто като подарък – вместо бижу по-добре подарете малка монета с бъдеща нумизматична стойност, опакована в кутия като сувенир.

 

7. ЦветяПри подаръците в делова среда е по-подходящо вместо цветя да се поднасят растения като бамбук, бонзаи и други видове стайни растения. Ако все пак ви се иска да подарите цветя е по-добре те да бъдат аранжирани в кошница или специален съд. Компромисно могат да се подаряват и букети, но все пак внимавайте, особено когато поднасяте букет на ваши подчинени с различен от вашия пол – могат да приемат букета ви като романтичен жест, който вие всъщност не искате да правите. А и различните видове цветя от векове носят специални послания и може истински да объркате нещата, ако човека на когото ги поднасяте е информиран за тях.

 

8. Кеш – Никога не давайте пари в брой като подарък на ваш началник, партньор или колега. Парите би трябвало да се дават от фирмата като работодател под формата на данъчно облагаем бонус, не като персонален подарък. От където и да се погледне даването на пари в брой като персонален подарък е проява на много лош вкус.

 

9. Фирмено брандирани предмети – Никога не подарявайте на своите колеги, партньори или началници предмети, които са брандирани с логото на фирмата или организацията, в която работите или към която принадлежите. Всякакъв вид брандирани химикалки, тафтери, чаши, календари, тениски и друг вид рекламни материали, даже и ако това е бутилка вино или друга алкохолна напитка с брандиран етикет, са повече от неподходящи за персонален делови подарък. Ако направите тази грешка имайте пред вид, че получателя на подаръка може и да се обиди доколкото със сигурност ще разбере посланието като неглежиране на неговия персонален празник или още по-лошо - като възможност, която използвате, за да рекламирате собствения си бранд.