Бизнес етикет по отношение на подаръците в различните държави. -автор Лин Бренън

 

  Великобритания – размяната на подаръци се ограничава до подаряване на фирмени подаръци. Много организации не насърчават размяната на подаръци и организирането на развлекателни мероприятия за клиенти и партньори, от страх да не бъдат обвинени в корупция.

 

  Германия – нищо екстравагантно. Правилото е малки количества, но с добро качество. Приемливи са уиски, висококачествени храни и чай.

 

  Испания – преди сделката да е приключила успешно, рядко се връчват подаръци. Те не трябва да са екстравагантни и ако има лого на компанията ви, то не трябва да изпъква. Сувенири от родината ви, висококачествени химикалки, аксесоари за бюро и марков алкохол са напълно уместни. Подаръците обикновено се разопаковат на място.

 

  Италия – малки ненатрапчиви и маркови химикалки, калкулатори, ключодържатели, портфейли и тефтери без логото на компанията ви. Когато подарявате цветя по традиция те трябва да са нечетен брой. Не използвайте опаковка в лилаво, черно или златисто, тъй като им се предава отрицателно значение.

 

  Полша – подходящи подаръци са уиски, коняк, но не и водка; също така висококачествено кафе и чай, полезни електронни приспособления.

 

  Холандия – подаръците трябва да са висококачествени, но ненатрапчиви, като качествени алкохолни напитки, химикалки, аксесоари за бюро и електронни приспособления. Подаряването на подаръци се смята за жест на приятелство, а не за реклама на продукти.
Най-добре е да изчакате, докато развиете лични отношения, преди да предложите подарък.

 

  Швейцария – подходящи подаръци са висококачествени коняк или шампанско, тефтери и ръчно изработени сувенири, но не ги подаравайте преди да подпишете договор, тъй като това може да бъде сметнато за опит за подкуп. Избягвайте личните разговори, освен ако не сте изградили приятелство.

 

  Швеция – качествено уиски, бренди, вино от добри реколти се приемат добре за подаръци. Други подходящи подаръци са сувенири, копринени шалове и вратовръзки и луксозни издания с репродукции.

 

  Франция – подходящи за подаръци са висококачествени алкохолни напитки, луксозни подаръчни издания с репродукции, произведения на изкуството и електронни „играчки” за възрастни, които да нямат върху себе си етикет с марката. Подаръкът трябва да носи индивидуален характер. Ако подаръците са придружени от визитни картички или от логото на компанията, това може да бъде сметнато за нахално, така че се погрижете да няма такива неща върху подаръците или върху техните опаковки.

 

  Белгия – подходящи за подаръци са практичните маркови продукти.

 

  Аржентина - висококачествено уиски и шампанско са подходящи подаръци, но в никакъв случай кожени изделия – те си имат достатъчно.

 

  Русия – всякакъв вид подаръци са добре дошли, дори не е необходимо да са опаковани. Това включва храна от страната ви, уиски (не водка, те си имат в изобилие), престижни марки калкулатори, фотоапарати, часовници, кърпи, запалки и др.

 

  САЩ - данъчните закони ограничават стойността на подаръците до 25 долара, затова културата на даване на подаръци не е много развита в САЩ.

 

  Япония – ритуалът по подаряване на подаръци е част от бизнес отношенията. Подходящи са висококачествените алкохолни напитки и чай, играчки за децата на домакините и стоки от реномирани марки. Подаръците трябва да са грижливо опаковани( но не в черно и бяло)

 

  Сингапурстрогите закони против корупцията ограничават подаряването на всичко, което може да бъде сметнато за подкуп, особено на официални лица. Символичните корпоративни подаръци обаче са приемливи. Подаръци обикновено се дават чак след като са установени лични взаимоотношения. Малки, красиво опаковани сувенири от вашата родина ще бъдат добре приети.

 

  Китай - На теория правенето на подаръци е забранено със закон, но отношението по този въпрос вече не е така строго. Все пак не трябва да подарявате нищо, което е с голяма парична стойност. Подходящите подаръци включват модерни кухненски аксесоари,
хубава чуждестранна храна и отбрани ликьори. Не опаковайте подаръците в черно, бяло или синьо (свързва се с траур); червеното е за предпочитане.

 

  Индия - ценят се шоколадови бонбони и цветя. Не подарявайте кожени изделия на индуси. Проверете дали домакинът ви пие алкохол (ако е мюсюлманин, не пие) и ако пие му подарете качествен алкохол. Подаръците не трябва да бъдат опаковани в бяло или черно – цветовете, за които се смята, че носят лош късмет.

 

  Арабски свят – подходящи за подаръци са сувенири от страната, цветя, захарни изделия и гравирани златни химикалки. Висококачествен компас за подарък може да бъде оценен високо като символичен жест, указващ посоката към Мека – свещеният град на исляма. Изображенията на кучета и прасета са нежелателни, тъй като тези животни са смятани за нечисти.

 

  Австрлалия – хората от британски произход биха оценили качествен чай, мармалад, скоч, маслени бисквити и т.н. Бизнесмените от азиатски или източноевропейски произход естествено ще се зарадват на подаръци от техните страни.